Aikido

Over Aikido


Aikido is een Japanse krijgskunst waarin een aantal bijzondere elementen bijeen komen:


  • Samenwerking
  • Ontspanning
  • Rekening houden met de ander
  • Je innerlijke kracht aanspreken


De training van Aikido is even bijzonder als de technieken. Door voortdurend de rol van aanvaller en verdediger te wisselen, leer je als beoefenaar wat het effect is van wat je doet op de ander doordat je het vrijwel direct ook ondergaat.

Omdat de technieken best complex zijn en veel training vragen, zij de beoefenaren voortdurend bezig elkaar te helpen de technieken te begrijpen en daarvoor stellen zij hun lichaam ter beschikking. Hierdoor ontstaat een bijzondere waardering voor wat erbij komt kijken om een ander zich te laten ontwikkelen.

Omdat er geen competitie of wedstrijden zijn, is er veel meer ruimte voor de Oosterse filosofie van de persoonlijk ontwikkeling en het respect voor de ander. Iedere beoefenaar legt zijn eigen relatie met zijn werk en zijn persoonlijke leven.

Aikido leent zich daardoor optimaal als metafoor voor samenwerking en leidinggeven. Mede daardoor winnen trainingen op basis van Aikido aan populariteit.


August Dragt beoefent Aikido sinds 1984. Hij geeft les sinds 1995. In 2001 is hij samen met Pauline Suyl verantwoordelijk voor een dojo in Amsterdam.